A webshop használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Lemezmegmunkálást követő felületkarbantartás rozsdamentes lemezfelületek esetén

Rozsdamentes lemezek felületkezeléséről néhány mondatban

A rozsdamentes lemezfelületek kialakítása során, lemezmegmunkálást követően nagy fontossággal bír a rozsdamentes lemezek felületkezelése, mivel a lemezfelület állapota határozza meg az anyag korrózióval szembeni ellenálló képességet. A lemezmegmunkálást követő gondos és szakszerű felületkezeléssel tudjuk a legyártott termékünk korrózióállóságát megőrizni.

A rozsdamentes acélok korrózióval szembeni ellenálló képességét a lemezfelületén kialakuló vékony passzív réteg biztosítja, amely a későbbiek folyamán megakadályozza az oxidációs folyamatot. A lemezmegmunkálás során ez a vékony réteg mindég sérül, ha azonban a használat során egy ideig nem éri korróziós hatás a passzív réteg négy –öt nap alatt újra létrejön.

passziválás folyamata

Felületkezelés pácolással, passziválással

A kész rozsdamentes anyagból készült termék  nem kívánt idő előtti vagy későbbi a használat során létrejövő korródálása megakadályozható, a korrózióálló acélok felületeinek pácolásával és passziválásával. Amely olyan felületkezelési eljárás amely a megmunkálást követően, a felület megtisztítása során a sérült és szennyezett felületről az oxidréteget  eltávolítjuk és a lemezfelületen egy a korróziónak ellenálló, új homogén korrózióálló réteget hozunk létre. A pácolás, passziválás során szükséges lemezterméket előkészíteni, amely a felületek szennyeződéstől való megtisztítását jelenti. Mindezek után a felületről pácolással eltávolítjuk a sérült passzív réteget, majd ezt követően a passziválás folyamata következik. A passziválás lényegében kémiai úton indítja el a rozsdamentes acélból készült termék felületén az korróziónak ellenálló új passzív réteget.

Rozsdamentes termék pácolása

A végfelhasználónak átadott termékek esetében időközönként felmerülő probléma, hogy a már átadott terméken a használatba vétel előtt korróziós foltok jelennek meg. Ezek a korróziós foltok a beépítés helyszínén  már igen körülményesen és költségesen javíthatók. Ez az a tipikus eset amikor visszaszennyeződés jelensége következett be, amelynek oka, hogy a rozsdamentes lemezterméken kialakított védő réteg megsérült, ennek oka lehet Pl. a környezetében szénacél megmunkálást végeztek, vagy nem a rozsdamentes felületre előírt tisztítószert alkalmazták. A szénacél megmunkálásból adódó szennyezett foltokat a lehető leghamarabb teljes mértékben el kell távolítani, ezzel megakadályozhatjuk a lemezfelületeken bekövetkező további visszaszennyeződést. A drótkefével vagy csiszolóvásznnal történő szennyezés eltávolítás nem megengedett, mivel evvel a módszerrel tovább fertőzzük a felületeket. Helyes eljárás a savas oldatok alkalmazása, ehhez viszont vegye igénybe a B&K Kft. szaktanácsadó szolgáltatását.

Rozsdamentes felületek karbantartása >>

Tartalomhoz tartozó címkék: finiselés